Wat is clickertraining?

Clickertraining is leuk!

Voordat ik ga uitleggen wat clickertraining nu precies is, kan ik alvast stellen: clickertraining is leuk! Deze trainingsmethode is door iedereen te gebruiken, volwassenen en kinderen. Er komt geen lichamelijke inspanning bij kijken, dus iedereen kan met de clicker werken. En: elk dier kan er op een leuke manier mee getraind worden. Mijn dochter heeft haar hangoorkonijn met de clicker getraind!

De basisprincipes van clickertraining zijn heel eenvoudig. Met een clicker – een speelgoedje – wordt een geluidje gemaakt, en daarna krijgt het dier een lekker hapje. Als dat een aantal keren is gebeurd, heeft het dier begrepen dat het geluidje, de click, betekent dat er een hapje aankomt. Zodra het dier dat weet, kan de clicker gebruikt worden om het dier mee te trainen.

Hoe komt het nou dat zo’n geluidje zo goed werkt? Tja. In het huidige computertijdperk is vrijwel iedereen heel handig geworden in het spelen van computerspelletjes. De oog-hand coördinatie is daarbij belangrijk. Je oog ziet iets, je hand moet er direct op reageren. Dat kan binnen een fractie van een seconde gebeuren. Bij fotograferen geldt hetzelfde: als u een mooie foto wilt maken is het van belang dat u precies op het goede moment afdrukt. De snelheid en de timing van het afdrukken bepaalt of de foto geslaagd zal zijn. En bij het computerspel bepaalt hetzelfde samenspel tussen oog en hand of u wel of niet in het volgende level zult belanden.

Met de clicker past u dit principe ook toe, alleen gebruikt u het samenspel oog-hand hier voor het geven van belangrijke informatie aan uw dier. Met een perfecte timing geeft u uw dier precies die informatie die het nodig heeft. Een dier begrijpt het beste of hij iets goed of fout heeft gedaan als de gevolgen van zijn gedrag binnen een seconde duidelijk worden. Als zitten een click oplevert op het moment dat de billen van de hond de grond raken, is dat voor de hond een overduidelijke boodschap: billen op de grond = snoep!

Communicatie is de basis van clickertraining. Duidelijke communicatie. Het dier leert: “Wat ik doe, levert me iets op. Omdat het me iets leuks (lekkers) oplevert, ga ik eens proberen of me dat nog een keer lukt. Hee! Het werkt!” Een dier dat dit door heeft, gaat steeds vaker het geclickte gedrag vertonen. Op dat moment is de hond (of het paard, de kat, het konijn) zijn baasje aan het trainen. Hij heeft er plezier in. Het levert hem wat op. Dat is precies de reden dat clickertraining zo goed werkt: het dier is gemotiveerd om mee te doen. Hij is op een positieve wijze gemotiveerd: hij doet het omdat hij het leuk vindt en niet omdat hij anders op zijn kop gaat krijgen.

Dit is de eerste stap van clickertraining: dat het dier uit zichzelf het gedrag vaker vertoont. Op dit moment worden er nog geen commando’s bij het gedrag gegeven. Dat komt later pas. Eerst leert het dier welk gedrag hem wat oplevert. Dan gaat de trainer, door al dan niet voor bepaalde gedragingen te clicken, het gedrag uitbouwen naar mooier, beter en sneller, tot het perfect naar zijn zin is. Pas als het dier het gedrag precies zo vertoont als de trainer het wilde hebben wordt er een woordje aan gekoppeld. Dit woordje (het commando) betekent nu: als je nu dit gedrag vertoont (liggen, zitten, staan of wat dan ook) dan levert het je wat op.

Commando’s zijn voor een dier dat met de clicker is getraind dus geen halve of hele waarschuwingen. Ze betekenen niet: als je nu niet gaat zitten, liggen of staan, dan word ik boos. Het zijn geen dreigementen of verkapte dreigementen, zoals de strenger getrainde dieren hun commando’s wel kunnen ervaren. Bij een dier dat met de clicker is getraind betekent een commando een kans op beloning. Een kans om fijn met de baas samen bezig te zijn. En daarom zal een commando met plezier opgevolgd worden.

Kortom, clickertraining is:

optimale communicatie tussen mens en dier

een methode om je dier snel iets te leren

vrij van dwang of straf, wekt geen angst of agressie op

een methode zonder krachtsinspanning, dus:

geschikt voor gehandicapte mensen

geschikt voor kinderen

leuk voor de baas

leuk voor het dier

Clickertraining is leuk!