Clicken voor oogcontact een risico?

Hoi Sandra,

Ik wil wel even ingaan op je mail en je vraag over oogcontact met dominante honden.

Volgens mij is jouw vraag heel afhankelijk van de trainingsmethode die gebruikt wordt. Als het gaat om clickertraining, dan zul je zien dat honden sowieso beter op je gezicht gaan letten. Ze zijn op een gegeven moment druk aan het puzzelen en kijken regelmatig naar je gezicht om te zien of ze het bij het rechte eind hebben. Ze worden wat vrijer in hun oogcontact.

De mail die ik indertijd verstuurd heb over het dominante Rottweiler pupje, bevatte onder andere deze tekst:

"Toen viel mij iets op: de hond sprong, blafte, krabde aan mijn hand, en ging toen zitten. Gelijk toen hij zat, begon hij mij te "hypnotiseren"! Hij staarde mij aan met hele strakke blik, heel dwingend. De pupillen waren wat vergroot, en hij wendde zijn blik niet af. Ik maakte mijn ogen iets groter, en mijn blik wat strakker, om hem weg te laten kijken. Dit duurde voor mijn gevoel wel een minuut. (Het zal wel korter geweest zijn, maar de spanning was te snijden....)

Het was me eerder nog niet opgevallen, misschien ook omdat ik erg verkouden ben, en daarom ook wat wazig. Maar toen ik dit gezien had, ging ik er natuurlijk op letten. En het bleek dat telkens als het hondje niet snel genoeg naar zijn zin beloond werd, zijn ogen werden "aangezet".

Vervolgens moest ik natuurlijk aan de eigenaresse uitleggen wat er gebeurde en hoe zij hiermee om moest gaan. Dat viel niet mee... hoe vertel je het verschil tussen kijken en kijken??? Uiteindelijk heb ik haar gezegd: als hij liefjes omhoog kijkt, zo van: "zo goed baas?" is het goed; maar als hij omhoog kijkt met een blik van: "als je nou niet snel bent, zwaait er wat", het tijd werd om in te grijpen. Naast deze aanwijzingen heeft zij een lijst met huisregels en dominantie verlagende handelingen meegekregen, en een uitleg over het feit dat het nemen van eigen initiatief bij deze pup vooral niet aangemoedigd moest worden.

Nu heb ik al redelijk vaak met Rottweilers te maken gehad, zowel als pup en als volwassen hond, maar dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. Niet met dit ras, en niet met een ander ras. Wel heb ik van collega's omschrijvingen gehoord van Rottweilers met gigantisch probleemgedrag, waarbij dit te voorspellen was naar aanleiding van een bepaalde blik in hun ogen."

We zijn met dit hondje specifiek gaan trainen op HOE hij uit zijn ogen keek. Dat klinkt erg wazig, maar als je veel met honden bezig bent, is het duidelijk voor je dat er verschil bestaat tussen kijken en kijken. Het afdwingende kijken, dat dit hondje gebruikte, bestaat uit strak staren, met doorgaans grotere pupillen dan normaal. Bovendien worden de oogleden opgetrokken, waardoor de hond echt "opengesperde" ogen krijgt. De blik verplaatst zich niet. Ik weet niet of je toevallig de Disneyfilm Junglebook gezien hebt, met Mowgly in de hoofdrol? Daarin is een van de personages Ka, de slang. Deze heeft een heerlijk hypnotiserende blik.... (I just loooooove Disney movies....) Daar is het redelijk mee te vergelijken.

Affijn, het resultaat van deze training was na een aantal weken toch, dat het hondje perfect begreep dat dwingend kijken niets opleverde, maar zielig of aanhankelijk of vragend kijken wel. Gecombineerd met de andere dingen die ik de eigenaresse had aangeraden heeft dit geresulteerd in een schattig Rottweilertje, dat zich perfect gedroeg.

Met een hond die valt onder de noemer dominant agressief zou ik het trainen van oogcontact niet aanmoedigen, maar aan de andere kant, als je met een clicker traint, kun je de hond zelf trainen op het bewegen van n oor of zijn staart of wat dan ook. Ik vraag me dan ook af of het trainen van oogcontact in dat geval als het trainen van een dominant gebaar kan worden gezien. In geval van twijfel kun je natuurlijk wel zorgen dat het maken van allerlei onderdanige en onschuldige gebaren de hoofdrol speelt. En van mijn honden is een echte bitch.... ik heb haar geleerd om speelbuigingen te maken, door deze te clicken als ze voorkwamen. Toen dit op commando stond, kon ik buiten, bij ontmoetingen met andere honden, het commando buiging geven. Dat resulteerde natuurlijk in een niet dreigende houding van de andere hond, zodat de ontmoetingen ontspannen verliepen.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Groetjes,

Bianca