Overstappen naar clickertraining

Als u met een volwassen dier van een andere trainingsmethode overstapt naar clickertraining doet u dat met een reden. U komt niet verder met uw huidige trainingsmethode, u wilt een probleem oplossen, of u vindt de clickermethode prettiger om mee te gaan werken.

Hoe dan ook, uw dier zal moeten omschakelen. Als u gewend was uw dier veel aanwijzingen te geven tijdens het trainen, heeft u kans op startproblemen. Waarom? Uw dier heeft afgeleerd te experimenteren met gedrag. Uw dier is niet gewend zelf na te denken of een probleem op te lossen. Uw dier is afhankelijk geworden van uw aanwijzigen, en snapt het niet als u die opeens achterwege laat. Ook niet al heeft u een lekkere beloning in uw hand.

De kans bestaat dat uw dier wanhopig naar u gaat zitten staren, zitten staren en zitten staren. U heeft hem altijd op weg geholpen. Als hij maar lang genoeg kijkt hoopt hij daarmee toch een aanwijzing van u te ontvangen. Komt die aanwijzing niet dan kan uw dier gefrustreerd raken. Een milde mate van frustratie kan het dier aanzetten om alsnog met gedrag te gaan experimenteren, en dan bent u waar u wezen wilt: u kunt dan gaan clicken. Maar: als de frustratie te hoog oploopt, blokkeert het dier en zal het niet meer willen werken.

Om dit te voorkomen is het zinnig een dier rustig aan de nieuwe methode te wennen. Begin met onzinnige oefeningetjes, die fout mogen gaan. Die het dier niet in verband brengt met gehoorzaamheidstraining of met dingen die het niet leuk vindt. Kies een makkelijk te trainen gedrag uit, waarbij u vooral veel kunt belonen. Het draaien van de kop is bijvoorbeeld zo’n oefening. Pas als uw dier geleerd heeft dat het geluid van de clicker veel goeds belooft, en dat er niet gecorrigeerd wordt voor “verkeerd” gedrag, kunt u de clicker gaan inzetten voor serieuzere zaken.