Problemen oplossen met clickertraining

Zodra een dier heeft geleerd dat het geluid van de clicker positief is en hem vertelt dat zijn gedrag goed is en hem wat oplevert, kan clickertraining gebruikt worden voor het oplossen van problemen. (Lees: Overstappen naar clickertraining) Omdat clickertraining geheel zonder dwang is, is het mogelijk een dier te leren dingen te doen die anders veel moeite kunnen kosten.

Het aanwennen van een muilkorf bijvoorbeeld. Veel honden ervaren zo’n ding om hun neus als beangstigend. Zelfs als de trainer maar lichte dwang zou gebruiken, kan dat voor de hond aanleiding zijn om de hele muilkorf nog enger te vinden. Een paard dat niet in de trailer durft kan met een clicker soms binnen een uur met een vrolijk gemoed naar binnen stappen, zelfs als de angst voor de trailer al gedurende langere tijd aanwezig was. Hoe komt het dat de clicker hier zo goed werkt?

Met een clicker en beloning geef je het dier in feite een puzzel. Je laat hem ervaren dat je lekkers hebt, dat het geluid van de clicker een voorbode is voor het ontvangen van dit lekkers, en zodra het dier dat doorheeft is de beurt aan hem. Hij moet maar zien uit te vinden welk gedrag hem wat oplevert. Omdat het dier, als het experimenteert met gedrag, hiervoor regelmatig wordt geclickt en beloond, zal het dier het geclickte gedrag geheel vrijwillig vaker vertonen.

In het begin heeft het dier dit soms niet eens in de gaten. Hij vertoont het geclickte gedrag vaker, maar doet dit nog niet met opzet. Totdat het kwartje valt… en dan is het hek vaak van de dam. Het dier raakt, door zijn positieve ervaringen, gemotiveerd om het gedrag te vertonen: hij gaat het expres en met opzet vertonen. Het dier kiest er in dit geval bewust voor om dit gedrag te laten zien. Als we de werking van clickertraining op deze wijze importeren bij het ombuigen van probleemgedrag is het vanzelfsprekend dat het dier hierop positief zal reageren. Dwang blijft achterwege, het gedrag wordt geheel vrijwillig vertoond, dus er is geen enkele reden om ANGST te ervaren. Een dier dat zonder angst meewerkt, zal veel sneller leren čn positief gemotiveerd zijn čn blijven om het getrainde gedrag te vertonen en onthouden.

Lees ook: hersenbeschadiging: een succes story