Clickertraining versus traditionele training

Schrijfster in email op de Kwispel-lijst:

Ik vind nog steeds dat beginnende hondeneigenaren beter niet met een clicker kunnen trainen, omdat de principe's die erachter zitten beter begrepen, en dus ook uitgevoerd worden door mensen die al ervaring met een hond hebben.
Of een eigenaar dan met een slipketting moet trainen, is een tweede.

Ten eerste vind ik het leuk dat je die laatste zin erachter plakt. Ten tweede zou ik graag van je willen weten waarom je denkt dat het problemen op zou leveren als mensen met de clicker trainen terwijl ze de principes nog niet helemaal doorhebben. Een verkeerd getimed snoepje richt veel minder schade aan dan een verkeerd getimede ruk met de slipketting... Enneh.... ik vind dat BLANCO hondeneigenaren het principe van clickertraining veel sneller beheersen dan mensen met "ervaring". Deze mensen hebben zichzelf allerlei gewoontes aangeleerd die mogelijk niet passen bij de principes van clickertraining. Blanco mensen niet. Die gaan gewoon gelijk lekker aan de slag. EN: ik ben zelf (en ik schreef in 1995 al een boekje over clickertraining; het heet click!) nog steeds aan het leren wat de principe's van clickertraining allemaal inhouden!!!!

Het probleem met clickertraining is dat een ervaren hondeneigenaar naar zijn hond kijkt, en een onervaren hondeneigenaar moet je die stap (het letten op de hond, het leren kijken naar het gedrag van de hond) eerst nog leren. Als je dit doet met de clicker, dan is de vooruitgang in de gehoorzaamheid, de reden waarom een eigenaar op cursus gaat, zo langzaam, dat hij denkt dat het niet zal werken.

Oh, daar ben ik het helemaal niet mee eens! Met een clicker kun je honden tien keer zo snel iets leren als met de van-fouten-leer-je methode, of die nu positief gebracht wordt of niet en met slipketting of niet. Een onervaren eigenaar is een blanco blaadje. Daar kun je op schrijven zonder eerst te moeten gummen. En als je dan goed schrijft, zijn de resultaten er ook naar!

Een cursist moet erg gemotiveerd zijn om met de clicker aan de slag te gaan. De meeste mensen willen "gewoon" dat hun hond leert luisteren. Een gemotiveerde baas met een tweede (etc.) hond, kan de clickermethode prima gebruiken om vanaf heel jong de hond "gehoorzaamheid" bij te brengen

Ik gebruik uitsluitend clickertraining. En mijn cursisten willen hetzelfde als jouw cursisten. Puppies leren razendsnel, en met de clicker nog razender en sneller.

Mijn mening is niet anti of pro het artikel van Karen.
Persoonlijk kan ik me in heel veel dingen die ze schrijft vinden. Maar als instructeur geloof ik niet dat de slipketting over de gehele linie weggegooid kan worden, omdat er nog zoveel mensen zijn die nog niets van honden snappen!

Juist ja. En al die mensen hebben voorlichting nodig. En hulp. En onderbouwde methodes, gebracht door mensen met ervaring. Ik heb ook nog ergens in een la een slipketting liggen hoor. Het eerste jaar dat ik clickte was ik ervan overtuigd dat ik hem nog regelmatig nodig zou gaan hebben.

Voel je vrij om te reageren. Dit forum staat open voor meningen van mensen, ook als die eventueel haaks op de mening van een ander staat.

HAHAHA! Je bent gelukkig niet gespeend van humor. Dit is een discussielijst.... discussieren als je het allemaal met elkaar eens bent wordt een saaie bedoening. Enneh... ik ben het niet met jou eens. En dat durf ik hardop te schrijven. Let's agree to disagree!

Groetjes,

Bianca