Volwassen honden en clickertraining

Clickertraining werkt positief. Een hond kan namelijk alleen maar scoren als hij met de clicker getraind wordt. Honden met een hoge will to please themselves (eigen vinding, deze kreet!) vinden clickertraining dan ook het einde!

Clickertraining is heel duidelijk. Alle dieren die opeens met een clicker te maken krijgen laten een opleving zien. Een opgewekte, geanimeerde uitdrukking op het gezicht: Hèhè! Eindelijk is mijn baas eens overduidelijk! Sommige honden raken door het dolle heen als ze doorkrijgen hoe clickertraining werkt. Ze halen alles uit de kast en laten, soms voor het eerst van hun leven, zien dat ze barsten van de goede ideeën. Hun eigenaars zijn niet zelden verrast. Vooral mensen die hun hond voorheen regelmatig als dommig omschreven komen tot de aangename ontdekking dat ze hun mening moeten herzien.

Met de clicker is elke houding en elk gedrag dat het dier met zijn lichaam kan vertonen aan te leren. Zelfs lichaamstaal is voor een deel onder controle te brengen met deze methode. In Amerika wordt de clicker veel gebruikt bij het trainen van SOHO honden. Het bedienen van lichtschakelaars, bedden afhalen, wasgoed in de wasmachine stoppen of eruit halen; zelfs een blikje uit de koelkast pakken, het kan allemaal.

Het loont dus zonder meer de moeite om met een volwassen hond te gaan clicken. Niet alleen voor honden die het al leuk vinden om met hun baas te werken, maar juist ook voor honden die trainen nooit zo leuk leken te vinden. Meestal blijken deze ‘onwillige’ honden veel meer in hun mars te hebben dan de eigenaar had vermoed. De duidelijkheid van de methode, en het feit dat dwang achterwege blijft, zorgen ervoor dat het trainen zowel voor hond als baas een plezierige gebeurtenis is.