Castratie bij reuen

oplossing voor probleemgedrag?

Regelmatig wordt mij bovenstaande vraag gesteld. Mensen willen graag wat weten over de voor- en nadelen van castratie bij reuen. Mijn ervaringen zijn nogal verschillend, maar door de mand genomen positief.

Ten eerste hangt het er nogal vanaf wat de reden is om een hond te laten castreren. Als hij probleem gedrag vertoont dat sterk gerelateerd is aan het (hoge) testosterongehalte, dan zal castratie daar zeker zijn uitwerking bij hebben. Hierbij valt te denken aan: dominantie, overdreven vlaggen zetten, macho gedrag naar andere reuen, weglopen als een loopse teef in de buurt is en dergelijke. Ten tweede maakt het nogal wat verschil welke leeftijd en ervaring de hond heeft. Een reu met dek-ervaring, kan na zijn castratie net zo goed dekken als daarvoor! Dus: als je een hond wilt laten castreren om problemen te voorkomen, dan zou je dit vrij jong moeten doen: voordat de hond ervaringen opdoet. Bij mijn weten worden reuen die als blindengeleidehond of als SOHO hond werken al op de leeftijd van 6 maanden gecastreerd, in verband met het bovenstaande.

Als de hond al wat ouder is, en het probleemgedrag heeft inderdaad te maken met het testosterongehalte, dan is het verstandig om de hond zowel chemisch als operatief te laten castreren. Hoewel het niet aantoonbaar is via het bloed, blijken de reuen die alleen operatief gecastreerd worden pas na zo'n drie maanden gedragsveranderingen te vertonen. Wat ik dus wel eens aanraad is het volgende: laat de hond chemisch castreren, het effect hiervan is ongeveer na 48 uur volledig, en bekijk de situatie in de eerste week.

Heeft het effect, laat dan de hond direct operatief castreren, voordat de chemische castratie is uitgewerkt. Bij erge macho's duurt het positieve effect van chemische castratie nog geen 4 weken! Daarnaast, dus naast chemische/operatieve castratie, zit je met het feit dat de hond bepaald gedrag al heeft aangeleerd. Ook al neem je de oorzaak (hormonen) weg, dan nog zul je moeten trainen om het aangeleerde gedrag om te buigen naar iets dat meer gewenst is. Castratie alleen is dus bij een wat oudere hond niet voldoende om probleemgedrag weg te werken. Gedragstherapie is dan ook echt nodig. Als je een reu met problematisch gedrag gebaseerd op hormoonproductie laat castreren en je past tegelijkertijd gedragstherapie toe, dan heb je grote kans dat het je lukt om het gedrag blijvend te veranderen.