Clickertraining en gedragstherapie

De clicker wordt steeds vaker gebruikt binnen de gedragstherapie. Dat is niet zo verwonderlijk. Met de clicker kan directe en duidelijke communicatie plaatsvinden. Honden die gedragstherapie nodig hebben snakken naar deze duidelijkheid en reageren er direct op. Daarnaast kan er volledig zonder dwang getraind worden en dat biedt veel voordelen. De clicker kan worden ingezet zonder de kans op agressie te vergroten. Geen dwang = geen bedreiging. Dus bij zowel zeer angstige als bij zeer dominante honden een prima communicatiemiddel. Nog een groot voordeel is dat trainen met de clicker geen lichamelijke manipulatie vereist. Dus de eigenaar heeft geen lichaamskracht nodig om te kunnen trainen. Ouderen, kinderen en mensen met een handicap kunnen zonder problemen aan de slag.

Aangezien een gebrek aan duidelijkheid in de communicatie een van de meest voorkomende oorzaken is van gedragsproblemen bij honden is de clicker in de gedragstherapie ruim inzetbaar. Omdat hij snel resultaat laat zien, is dat zeer motiverend, zowel voor de hond als voor de eigenaar. De hond heeft immers al een negatieve instelling ontwikkeld. Hij verwacht te falen, hij verwacht straf te krijgen. Het is belangrijk voor hem om het goed te kunnen doen. Zo heeft de eigenaar hetzelfde probleem: hij heeft al van alles geprobeerd, en is daar moedeloos van geworden. Als dan in een korte clickersessie hond en baas opeens succes hebben is dat een prachtige en motiverende ervaring.

De clicker is een positief trainingsgereedschap. Hij wordt alleen gebruikt om dingen aan te leren, niet om dingen af te leren. Die vraag wordt namelijk nogal eens gesteld: hoe leer ik mijn hond gedrag af met de clicker. Dat kan dus niet. De clicker wordt in de gedragstherapie gebruikt om gewenst gedrag mee te belonen en te versterken. Als een hond probleemgedrag vertoont, wordt gekeken of dit gedrag kan worden omgetraind met de clicker, of dat er een vervangend gedrag kan worden aangeleerd. Een gedrag dat niet tegelijk met het probleemgedrag vertoond kan worden: een onverenigbaar gedrag. Omdat de timing met de clicker heel precies is, is het mogelijk de hond snel te bereiken, zelfs als hij op het punt staat om uit te vallen.

Lees ook: hersenbeschadiging: een succes story