Oudere honden en gedragstherapie

Het is een misverstand dat gedragstherapie voor oudere honden absoluut geen zin zou hebben. Oudere honden die al jarenlang hetzelfde probleemgedrag vertonen, tja, daarbij is op een gegeven moment sprake van ingesleten gedrag dat er niet meer uit te krijgen is. Wel kan een gedragstherapeut ook dan, met tips en hondvriendelijke hulpmiddelen, helpen om hiermee zo goed mogelijk om te gaan.

Honden die op oudere leeftijd worden overgeplaatst, hebben het niet makkelijk. Om welke reden ze ook worden overgeplaatst, een hond zal zijn vorige tehuis altijd missen. De omgeving en routine waren bekend. Als dat van de ene dag op de andere verandert, is dat moeilijk voor de hond. Sommige asiels weigeren oudere honden op te nemen, omdat ze moeilijker te plaatsen zijn. Andere asiels nemen de dieren gelukkig wel op, maar met het risico dat het dier maanden in een hok zit te wachten op een nieuw tehuis. Het asiel-leven is stressvol. Zelfs in een liefdevol nieuw tehuis zal de hond tijd nodig hebben om hiervan bij te komen. Bach Bloesem Remedies kunnen hierbij zeer effectief helpen. Als de hond moeite heeft met de overplaatsing en daardoor probleemgedrag geeft, is het zeker nuttig een gedragstherapeut in te schakelen.

Een hond die al jaren in hetzelfde gezin woont, geleerd heeft zich te gedragen en zich geheel heeft aangepast aan zijn omgeving, loopt – zeker op oudere leeftijd – het risico om deel te worden van het meubilair. Hij vraagt geen aandacht, en krijgt het soms ook niet. Honden kunnen dan depressief worden, of zelfs op latere leeftijd alsnog verlatingsangst ontwikkelen. Ook kunnen honden als zij oud worden seniliteitsverschijnselen laten zien. Ze weten de weg naar huis niet meer, of vragen erom uitgelaten te worden terwijl ze net weer binnen zijn.

Oudere honden kunnen hun ontlasting soms niet meer zo goed ophouden. Ze moeten, net als jonge honden vaker op een dag de gelegenheid krijgen hun blaas en darmen te legen. Mensen zijn gewoontedieren. Als ze jarenlang op dezelfde manier met hun hond zijn omgegaan, denken ze er niet meer bij na. Als hun hond op oudere leeftijd gedragsproblematiek ontwikkelt, is het raadzaam een gedragstherapeut in te schakelen. Deze kan, met een frisse en objectieve kijk op zaken, wellicht precies de vinger op de ‘zere plek’ leggen en advies geven waar hond en baas goed mee uit de voeten kunnen.