Volwassen honden en gedragstherapie

Het zijn vooral volwassen honden waar een gedragstherapeut voor wordt ingeschakeld. Soms blijkt bij navraag dat deze honden al van jongsaf aanleg toonden voor een bepaald gedrag. De eigenaar heeft het gedrag genegeerd of gecorrigeerd, er omheen getraind of gehoopt dat het vanzelf over zou gaan. In andere gevallen is het probleemgedrag pas op latere leeftijd ontstaan. Het kan zijn ontstaan na schokkende gebeurtenissen, zoals verhuizing, een operatie, ziekenhuisopname of overlijden van de eigenaar.

Hoe dan ook: zodra een hond gedrag vertoont dat door zijn eigenaar als problematisch wordt ervaren, is het zaak om hier iets aan te doen. Hoe sneller de eigenaar ingrijpt, hoe groter de kans op verbetering. Hoewel ook honden die al gedurende langere tijd problemen geven soms tot wonderbaarlijke verbetering in staat zijn. Alle verbetering staat of valt met de inzet en de mogelijkheden van de eigenaar. Soms wil het wel eens helpen om de hond een tijdje uit huis te plaatsen en te laten trainen door derden. Maar deze verbetering is veelal tijdelijk. Meestal vervalt de hond in zijn oude gedrag zodra hij weer een aantal weken in de thuissituatie terug is.

Gedragstherapie is namelijk vooral gebaseerd op een aanpassing van het gedrag van de eigenaar van de hond. De eigenaar leert van de gedragstherapeut wat de oorzaken zijn voor het probleemgedrag en hoe hij deze kan aanpakken of voorkomen. Hij leert de lichaamstaal van zijn hond ‘lezen’, waardoor hij beter in staat is om in bepaalde situaties adequaat te reageren. Als het de eigenaar aan tijd of mogelijkheden ontbreekt, zit er in bepaalde gevallen niets anders op dan de hond te herplaatsen.

Gelukkig is dit meestal niet het geval en kan de hond met wat aanpassingen in de aanpak een goede verbetering geven. De problemen waar een gedragstherapeut voor wordt ingeschakeld bij volwassen honden zijn o.a.:
agressie naar mensen of honden, angst om alleen te blijven, angst voor knallen of onweer, agressie bij voorwerpen of voerbak, hyperactiviteit, najagen van fietsers, voertuigen of joggers.

Honden reageren vaak snel en positief op een andere aanpak. Zodra de eigenaar duidelijker is voor de hond, wordt de hond meer ontspannen. Duidelijke regels, een betere inschatting van de lichaamstaal van de hond: voor de hond zijn het verbeteringen. Voor de eigenaar valt het in het begin niet altijd mee, deze wordt pas echt beloond voor zijn inspanningen zodra hij verbetering in het gedrag van zijn hond kan waarnemen.