Hondvriendelijke methodes en hulpmiddelen

De ontwikkeling staat niet stil. Ook niet op het gebied van hondentrainingsmaterialen. Binnen de opleiding tot gedragstherapeut komen al deze hulpmiddelen aan de orde. Momenteel wordt veel gebruik gemaakt van hoofdhalsters voor honden die aan de lijn niet makkelijk onder controle te houden zijn. Zon hoofdhalster is van zachte stoffen bandjes gemaakt, en doet het dier geen pijn.

Soms worden de discs door gedragstherapeuten gebruikt: een aantal metalen schijfjes aan een stoffen lusje, die (nadat de hond hierop met voer is ingetraind) gebruikt worden om mee te rammelen als straf. Het rammeltje van de discs betekent voor de hond het verdwijnen van een beloning. Het geluid is voldoende om de hond mee te straffen. N.B.: zelf werk ik niet graag met deze discs. Honden schrikken er heel erg van en de timing is voor veel eigenaren te moeilijk. De hond wordt dan of te laat of veel te vaak gestraft, dit werkt uiteindelijk allebei averechts.

Trainingsmethoden worden gelukkig steeds positiever, en het gebruik van beloningen in de vorm van voer en spel wordt gestimuleerd. De ultieme vorm van training is (mijns inziens) toch echt clickertraining. De enige trainingsmethode gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken en inzichten. De enige methode (althans, tot nu toe) die in een paar minuten wonderbaarlijk veel resultaat heeft, zonder daarbij gebruik te hoeven maken van straf.

De medische wereld heeft zich de laatste jaren ook verdiept in gedrag van honden en is met een aantal allopatische geneesmiddelen gekomen die de hond van allerlei problemen af zou kunnen helpen, van scheidingsangst tot seniliteit. Ik blijf hierbij persoonlijk mijn vraagtekens zetten, zelf heb ik hier helaas nog niet veel positieve resultaten van gezien. Wl heb ik een groot aantal honden (ook honden die voorheen op de allopatische gedragsverbeterende medicatie stonden zonder effect) met de natuurzuivere en zachte Bach Bloesem Remedies kunnen helpen.

Voorop staat dat de eigenaar van de hond zich prettig moet voelen bij de gedragsaanpassende maatregelen en met de hulpmiddelen die hierbij worden gebruikt. Als de eigenaar een hoofdhalster zielig vindt, zal de hond noch de eigenaar hier baat bij hebben. De hond voelt het medelijden van zijn baas en speelt hierop in. De eigenaar ziet zijn vermoedens bevestigd: de hond is zielig met zon ding om! Tja. Dan werkt het dus niet.