Hersenbeschadinging vervolg

Hallo,

Daar ben ik weer. Met een vervolg op het succesverhaal van de vorige keer: het Dobermannetje met hersenbeschadiging dat in een paar minuten zijn hersens leerde gebruiken.

Nog even in het kort: dobertje heeft hersenbeschadiging. Dit uitte zich in het draaien van liggende achten met de kop, en het onafhankelijk van elkaar draaien van de ogen. Dit is m.i. het gevolg van het constant switchen tussen de twee hersenhelften. Mocht er een neuroloog meelezen, dan hoor ik wel of ik onzin uitkraam of niet. Anyway. Met de clicker lukte het om via reflextraining (ruggemerg) de hond heel snel te laten kiezen en die keus vast te houden. Mijn gok is dat de hond nu vooral zijn linker hersenhelft gebruikt. (Mensen zijn meestal rechts georienteerd, als ze verdwalen lopen ze cirkels linksom, deze hond loopt bij verwarring cirkels rechtsom.)

Ondertussen hebben we vandaag les 4 achter de rug. Ik had graag weer met net zo'n super story gekomen, maar dat lukte maar niet... zucht. Ik was een beetje gedemotiveerd en had niet zoveel om over te schrijven. Met het hondje gaat het PRIMA! Ze plast nog maar zelden in huis. Dat is het gevolg van de combinatie Bach Remedies & clickertraining. Ze kan zich beter concentreren en met meer prikkels tegelijk overweg, en registreert nu dat haar blaas vol is. Ze kan minutenlang zitten en gefocust kijken. Luistert goed naar haar naam.

Het probleem zat wat mij betreft les 2 en 3 bij de eigenaresse. Als ik vroeg hoe het ging, kreeg ik steevast negatieve antwoorden. Kort gezegd: het glas van mevrouw was constant half leeg. (Als clickertrainer is dat van mij natuurlijk altijd halfvol of voller....) Affijn. Dat botste. Bij mij. Ik ergerde mij hieraan.

De hond plaste les 2 (5 dagen na les 1) in plaats van 40 keer nog maar 4 keer in huis bijvoorbeeld. Daar was ze niet blij mee. Ik kreeg de indruk dat ze dacht dat ik de hond even gerepareerd had, en dat ze nu de schade wel effe snel zou kunnen inhalen. Zo werkt het niet natuurlijk, en daar heb ik les 2 en 3 dan ook grotendeels aan besteed: het argumenteren met de eigenaar. Vandaag kwam ze weer. Ik had er tegenop gezien en hard lopen denken hoe ik het tij in vredesnaam kon keren. Deze combinatie heeft hulp nodig en een therapeut die zich scheel ergert is dan niet de beste keus.

Ik schenk koffie in. Vraag hoe het gaat. Het gaat: wheheheheh glas half leeg. Ik luister twee zinnen. Roep STOP! (Weet niet waar ik het lef vandaan haalde, ik ben altijd zo beleefd...) Ik zeg: mevrouw: we doen hier aan clickertraining. Clickertraining is positief. We kijken niet naar wat NIET wil lukken, we kijken ALLEEN naar wat WEL wil lukken. Wilt u even overnieuw beginnen? Wat is er de afgelopen dagen allemaal wel gelukt? En JA HOOR!

HET WERKT!!!!! OPERANTE CONDITIONERING VOOR MENSEN YEAH!

Ik heb nog twee keer de NRM uit de kast moeten halen, maar deze les was echt gezellig! Pffffft. Gelukkig! Dan kunnen we nu weer verder werken aan de hond! En de mevrouw? Ze ging lachend, en met veel minder denkrimpeltjes de deur weer uit....

Bianca