Slowmotion/quick start

Zo,

Na een lange periode van stilzwijgend meelezen, zal ik ook weer eens een duit in het zakje doen. Geen vragen, geen opmerkingen, maar zomaar een verslagje van een hondje dat bij mij op les is.

Het gaat hier om een Malthezertje, een reutje van twee. Verwend hondje, dominant in die zin dat hij iedereen die hem niet bevalt lekker negeert. Probleem: loopt weg, luistert niet, maar is binnen heel erg lief..... hiehiehie! Affijn, hondje komt op les. Clicker wordt ge´ntroduceerd: prima... eten maarrrrr! Vervolgens: actie... probeer de hond iets te laten doen waarvoor je kan clicken. Vrijwillig vertoond gedrag van hondje: stilstaan. Of misschien stilstaan? Of lijkt stilstaan je leuker??? Goed. Het hondje staat stil. En daar mee klaar. Lokken dus, besluiten we na een half uurtje stilstaan. Werkt niet. Hondje heeft een slangachtig snelle tong en weet het lekkers meermalen uit de vingers van de baas te floepen... Bingo! Affijn: eerste les: geen succes.

Tweede les: hondje kan thuis al zitten, zegt de baas vol trots. Tja, thuis wel, maar HIER niet! Stilstaan, dus weer. Oplossing: baas verplaatst zich en mag clicken voor toenadering of als het hondje naar haar kijkt. Dat lijkt te gaan werken. Halverwege, als er een beetje vaart (slakkengang) in lijkt te komen, toch nog eens even geprobeerd om hondje met behulp van lokken met worstje te laten zitten. Resultaat: hondje bevriest weer en staat STIL! Aaarrrgggh! Resultaat bij mij... ik verlies mijn geduld en besluit het diertje, dat duidelijk niets, maar dan ook niets anders gewend is dan hulp en voorkauwen, dan ook maar te gaan helpen.... zucht. Ik ga duwen op zijn kontje. En ja hoor, dat werkt! Je ziet hem kijken met een gezicht van: oh, bedoelde je dat! Na een keer of vijf duwen/zitten/clicken gaat hij uit zichzelf zitten. Is dit nu een overwinning of niet? Les afgelopen. Conclusie les twee.... zucht...

Les drie: baas komt enthousiast binnen, hondje kan thuis kijken, volgen en zitten, en is niet meer weggelopen. Fijn! Ook al zit ik hier dan te zuchten en te tobben, thuis heeft het blijkbaar toch het gewenste resultaat, en daar gaat het tenslotte om. Ik besluit om deze les positief te blijven, ook al moet ik mezelf daarbij geweld aandoen! We beginnen vol goede moed. Hondje presteert mwah... bijna niets, maar ik zou positief blijven, nietwaar, en bijna niets is meer dan helemaal niets.... nietwaar? (grrrrrijnsssss) Na een half uurtje bijna niets, besluit ik om een nieuwe tactiek uit te proberen. Targetten met een stokje gaat niet, stokjes zijn eng. Maar vingers niet, dus we gaan vinger-targetten. Het werkt! Nou ja, na vijf minuten is de conclusie dat het werkt zolang hondje alleen zijn kop maar hoeft te bewegen om er te komen. De rest van zijn lijf staat (ja, goed geraden....) helemaal stil. Ik hou mijn mond en ga eens goed zitten kijken naar interactie tussen baas en hondje. Ahaa! Ik zie het! Hondje manipuleert.... met stilstaan! Jaa, en met kijken... Hondje staat stil.... trekt bedenkelijk gezichtje.... kijkt baasje zielig/dwingend aan en: baasje verplaatst targetvinger naar makkelijker positie.... Bingo!

Dus: baasje verteld: hij snapt het, die floeper, maar hij is jou aan het manipuleren. Hou die vinger ergens zodat hij ervoor moet lopen en beweeg dan niet meer. Ook al duurt het vijf minuten! Zo gezegd zo gedaan. Eerste twee minuten: hondje doet standbeeld na. Derde minuut: minieme oogbeweging van vinger naar worstje naar baasje. Vierde minuut: kleine kopbeweging van vinger naar worstje naar baasje. Er wordt niet voor geclickt. Vijfde minuut: HIJ DOET HET!!!!!! JOEPIE!!! Zesde minuut: hij doet het tien/twintig keer.... de clicker blijft gaan! Yes, het hek is van de dam! Ik besluit mijn geluk op de proef te stellen en beeindig de oefening. Hij moet iets anders doen! Nu, juist nu hij er eindelijk blijk van geeft te kunnen werken. Ik leg een bierviltje op de grond. Elke interactie mag geclickt worden, en met shaping gaan we het ombouwen naar poot-targetten. Baasje denkt dat ik gek geworden ben. Eigenlijk denk ik dat ook, maar toch! En dan blijkt de gok een goede te zijn: binnen twee minuten is het hondje vol overgave aan het rommelen met het viltje.... Yahooo!

Ik was even aan het twijfelen.... maar nu weet ik het weer helemaal: geef mij maar clickertraining!

Bianca